Časoris
Bloudkova priznanja. Vir: Mizš
Bloudkova priznanja. Vir: Mizš

Izjemna letina športnih dosežkov

Sredi februarja je bil kongresni center na Brdu pri Kranju v znamenju podelitve Bloudkovih priznanj za leto 2017.

Kot je v nagovoru ob podelitvi Bloudkovih priznanj poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, je bila letina športnih dosežkov v letu 2017 res neverjetna.

Doživeli smo mnogo športnih pravljic. Zapisale so se v naša srca, predstavljajo nam navdih in izjemno veselje. Poseben izziv je, kako med obilico vrhunskih dosežkov izbrati tiste najodličnejše. Tiste, ki niso odlični zgolj po dosežkih, ampak so izjemne osebnosti tudi zunaj športnih objektov in terenov ter so vzor številnim mladim, ki množično vstopajo v svet športa.

»Slovenke in Slovenci smo eden najbolj športnih narodov. Glede na število prebivalcev in prebivalk ter osvojene medalje, pokale in najvišja mesta v najrazličnejših športnih disciplinah in tekmovanjih po vsem svetu smo že vrsto let na svetovnem zmagovalnem odru. Če je včasih veljalo, da smo odlični v individualnih športih, se danes lahko ponašamo tudi z zmagami v ekipnih športih,« je dejala ministrica. Po njenih besedah slovenski glas v športu šteje široma po svetu, saj slovenske športnice in športniki zmagujejo kot veliki in nad velikimi.

In kdo so letošnji nagrajenci? Bloudkove nagrade so za vrhunske mednarodne dosežke prejeli: moška članska košarkarska reprezentanca, moška članska rokometna reprezentanca, kanuist Benjamin Savšek in smučarka Ilka Štuhec.

Prejemniki Bloudkovih plaket pa so: Darko Butinar (za življenjsko delo v športu), selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), kajakašici na mirnih vodah Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić (za pomemben tekmovalni dosežek v športu), smučarska skakalka Ema Klinec (za pomemben tekmovalni dosežek v športu), Rafko Križman (za življenjsko delov športu), Matija Krnc (za življenjsko delo v športu), Ljubljanski maraton (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), Nogometno društvo Gorica (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), slovenska ženska reprezentanca do 23 let v odbojki (za pomemben tekmovalni dosežek v športu), kolesar Primož Roglič (za pomemben tekmovalni dosežek v športu) in ledni plezalec Janez Svoljšak (za pomemben tekmovalni dosežek v športu).

Erasmus+ obeta daljšo učno mobilnost tudi za učence in dijake

Minule dni so evropski ministri za izobraževanje v Bruslju pregledali, kako se izvaja program Erasmus+, začrtali pa so tudi smernice razvoja programa po letu 2020.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tibor Navracsics je povedal, da Evropska komisija pripravlja dva predloga za prihodnost Erasmus+.

Po prvem naj bi mu namenili dvakrat več sredstev, po drugem pa šestkrat več kot doslej.

Evropska komisija v novem programu Erasmus+ napoveduje možnost daljše učne mobilnosti tudi za učence in dijake v splošnem izobraževanju. Ministri pa so Evropski komisiji sporočili, da je potrebno ohraniti osnovno strukturo programa, zanj zagotoviti več sredstev, povečati njegovo dostopnost vsem ne glede na njihov socialni položaj ter prilagoditi pravila tudi najmanjšim projektom in ciljnim skupinam.

V letu 2017 smo tudi v Sloveniji izvedli dve študiji, ki sta služili za podlago pri pripravi vmesnega poročila o implementaciji programa Erasmus+ v Sloveniji.

Za področje izobraževanja in usposabljanja je študija pokazala, da učna mobilnost omogoča udeležencem pridobitev znanj, spretnosti, izkušenj, ki pomembno prispevajo k njihovemu osebnemu razvoju. Hkrati pa imajo raznolike dejavnosti programa pozitivne učinke tudi na institucije. Slovenija je predlagala, naj se v okviru programa več sredstev nameni še za mobilnost učnega osebja.

image_print
MIZŠ

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev pripravlja posebej za bralce Časorisa.

Dodaj komentar

Pomagajte nam

Časoris je brezplačno na voljo vsem otrokom, pa tudi učiteljem in staršem, a ne nastaja brez stroškov.

Če vam je všeč, pomagajte, da bomo lahko še naprej ustvarjali kakovostne vsebine. Postanite Časorisov podpornik!

Pišite nam na donacije@casoris.si in posredovali vam bomo podatke za nakazilo na račun Zavoda Časoris.

Ali pa kliknite na spodnji gumb in vpišite željeni znesek.

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Showers
14°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.