Muellerjevo poročilo razbremenilo predsednika Trumpa

V Združenih državah Amerike so dolgo časa nestrpno pričakovali poročilo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja.

Ta je skoraj dve leti ugotavljal, ali je predsednik ZDA Donald Trump oziroma kdo od njegovih tesnih sodelavcev med predvolilno kampanjo leta 2016 sodeloval z Rusijo.

Nobena država namreč ne dovoli, da bi se druga država vmešavala v volitve. Če bi kdo pomoč tuje države želel izkoristiti zaradi zmage na volitvah, bi to bilo še toliko huje.

Muellerjevo poročilo je predsednika Trumpa razbremenilo očitkov o sodelovanju z rusko vlado, saj posebni preiskovalec za to ni našel dokazov.

Toda poročilo Trumpa ni v celoti opralo krivde.

Po Muellerjevih besedah poročilo ne ugotavlja, da bi predsednik zagrešil kaznivo dejanje oviranja pravosodja, a ga obenem ne razbremenjuje.

Iz poročila sicer izhaja, da so Rusi med predvolilno kampanjo leta 2016 širili dezinformacije in da so vdrli v elektronsko pošto članov kampanje demokratske kandidatke Hillary Clinton.

Trump se je že odzval na izsledke preiskave. Pravi, da ga je poročilo popolnoma razbremenilo krivde. Napoveduje maščevanje zlobnim sovražnikom.

Poročilo še ni bilo objavljeno v celoti, na voljo je le njegov povzetek. Predstavniki demokratske stranke zato zahtevajo njegovo objavo v celoti.

Slovarček

Posebni preiskovalec je v Združenih državah Amerike tožilec, ki ga določijo, da preiskuje neko domnevno nepravilno ravnanje.

Dezinformacije so neresnične ali napačne informacije, ki jih nekdo namenoma širi; denimo, da vpliva na mnenje ali da dobi denar.

Za razmislek

  1. Zakaj so v ZDA nestrpno pričakovali poročilo?
  2. Ali lahko predsednik napove maščevanje zlobnim sovražnikom?
  3. Ali lahko nekdo, ki je izvoljen za voditelja, počne, kar hoče?