Vem, zmorem, znam nositi čelado

Začenjajo se toplejši dnevi in verjetno si tudi ti v kleti poiskala kolo, skiro ali rolerje.

Najbrž si jih, preden si jih prvič uporabila, obrisala, da ne bodo prašni. Starši pa so naoljili, če je kje kaj preveč škripalo, in zategnili vse vijake, ki so se čez zimo zrahljali.

Toda ‑ ali ste enako skrbno preverili tudi ščitnike in, kar je najpomembnejše, čelado?

Čelade in ščitniki se ti morda zdijo na trenutke nepotrebna navlaka. A ker lahko zaščitijo kolena in komolce, predvsem pa glavo ob udarcu ob tla, si jih moramo obvezno nadeti. Sploh otroci, mlajši od 14 let, morajo že po zakonu med vožnjo s kolesom uporabljati čelado.

Zato je prav, da preveriš ščitnike in čelado, preden si jih nadeneš. So ti še prav? Te varujejo, kot je treba?

»Vem, zmorem, znam,« pravi Zoja. »Znam si nadeti čelado. Poglej, še mi je prav. In tudi ščitniki so v redu. Včasih bi jih najraje pustila doma, ampak vem, da jih moram uporabiti. Ti povem, zakaj?«

Glava je kot lubenica. Zato pazi nanjo!

Vem, zmorem, znam nositi čelado. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Uf, zadnjič sem se spet spotaknila na šolskem igrišču. Ravno sem dobila pravo hitrost in se nasmejana zapeljala proti prijateljici Lini, ko me je nenadoma odneslo in padla sem, kot sem bila dolga in široka.

Sploh ne vem, kaj se je zgodilo.

Nesreča očitno res nikoli ne počiva.

Še dobro, da sem imela na kolenih in na dlaneh ščitnike, če ne, bi si pošteno odrajsala kožo. Ponavadi jih nočem uporabljati, ampak mami mi skozi teži, da si jih moram nadeti, ko se odpravim zdoma. Čelada me ne moti, na njo sem že navajena, ampak ščitniki mi gredo res na živce.

Ampak še dobro, da sem jih tokrat imela.

Tudi mami si jih nadene, ko gre rolat. Takrat je v polni bojni opremi: dlančniki, komolčniki in kolenčniki. Pa seveda ima na glavi čelado.

Nikakor pa ji ne morem dopovedati, naj jo uporabi, ko gre s kolesom v službo. Pravi, da ji bo pokvarila frizuro.

Nadene si jo le, ko gremo na kolesarski izlet. Kot da je razlika, ali treščiš z glavo ob tla na kolesarski stezi v mestu ali med vožnjo po makadamu na izletu. In itak se večinoma vozi samo po mestu. Sploh se ne spomnim, kdaj smo nazadnje šli na izlet.

No, jaz teh problemov nimam. Lase si ponavadi spnem v čop. Pa še všeč mi je moja čelada in jo tudi zato rada nosim. Je roza in rumena, meni je pa všeč vse, kar je roza barve. Tudi velikost je še prava. Nikjer me ne tišči in tudi ne pleše na moji glavi. Lahko jo zapnem in se še naprej pogovarjam z Lino.

Vem, zmorem, znam nositi čelado. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Sem ti že povedala, da na You Tubu rada gledam posnetke, kjer kažejo, kako rešujejo ljudi? Tam sem videla, da prav čelada lahko pomaga reši življenje.

Nekdo mi je povedal, da je glava kot lubenica. Raje si ne predstavljam, kako je, če lubenica pade na tla.

Slišala sem tudi, da nekateri zaradi zelo hudih poškodb glave ne morejo sami hoditi niti jesti.

No, jaz sicer zelo pazim, ko se vozim s kolesom ali rolerji.

Na naši ulici me je malo strah, saj je ob njej parkiranih veliko avtomobilov. Zgodilo se je že, da je nekdo odprl vrata avtomobila, ravno ko sem se peljala mimo. Skoraj bi z njimi treščil vame. Zato se raje vozim na igrišču ali v parku.

Prav fajn je, da je zime konec in da bom zdaj lahko spet več zunaj. In vedno bom imela čelado!

***

Rubriko Vem, zmorem, znam pripravljamo v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav. Več napotkov, ki pridejo prav pri navajanju otrok na nošenje čelade, je na voljo na njihovem portalu Vse bo v redu.

Naročite se lahko tudi na e-novice posebej za starše. Tako boste najbolj uporabne nasvete prejeli kar v svoj elektronski nabiralnik.